Chipinque Residence by Jakob Gomez

CHIPINQUE-CARGO14_907

Monterrey is well known for its imposing-scale mountains. Located in Chipinque, part of the Sierra Madre Oriental, this residence by Jakob Gomez, offers unique panoramic views of the valley and the surrounding nature.

CHIPINQUE-CARGO19_907

Built in the 70s the building complex was intended to provide affordable housing in the area. With only 61 square meters (~657 sqft) the goal was to update the nearly 40-year old concrete structure by reorganizing the layout and rethinking natural light, materials and finishes.

CHIPINQUE-CARGO8_907

The rearrangement of areas (kitchen, living, dining and bedrooms) orbit around a center (yellow) foyer, and mirrors the materials throughout. All finish materials were carefully selected to reflect the characteristic color shades and materials provided by the local limestone and pine wood.

CHIPINQUE-CARGO18_907

Advertisements

Daniel’s Lane

01house

Sited on a narrow, one-acre, oceanfront lot, the design of this house was one of the first projects in the Village of Sagaponack to be affected by the 2010 revision to FEMA flood elevations, requiring a first floor elevation of approximately 17 feet above sea level with a maximum height allowance of 40’. All construction was required to be located landward of the Coastal Erosion Hazard Line. The location within a high velocity (VE) wind zone added to the planning and structural challenges.

08house

The residence Blaze Makoid Architecture created appears simple and clean upon arrival. The two story travertine entry façade is highlighted with a single opening accentuated by a cantilevered afromosia stair landing that hovers off the ground.  A ‘cut and fold’ in the wall plane bends to allow for one large glass opening, from which an over scaled wood aperture containing the main stair landing cantilevers.

02house

A layer of service spaces run parallel to the wall plane creating a threshold prior to reaching the horizontal expanse of the open plan living room, dining area and kitchen that stretches along the ocean side of the house. Fifteen-foot wide floor to ceiling glass sliding panels maximize the ocean view and create easy access to the patio and pool beyond.

04house

The second floor is imagined as a travertine and glass ‘drawer’ floating above the glass floor below. Three identical children’s bedrooms run from west to east, setting a rhythm that is punctuated by a master bedroom with balcony that projects from the wall plane.

05house

It is clad in the same afromosia wood as the stair landing. The quiet elegance and clean lines of the house are accentuated by the materials that also include poured-in-place concrete floors, Calcutta marble cladding and afromosia millwork.

06house

07house

03house

09house

10house

11house

12house

13house

House GEPO by OYO

oyo06

Architecture firm OYO (Open Y Office) has created a single-family house where the concept of less is the result and not the goal. Conceived as a place without boundaries, the use of steel throughout the structure gives the experience of an open plan. The garden is the living room, the small lake is the bathroom, and the kitchen is next door. There is no need for ornament, just a pure minimalistic approach to the idea of living.

oyo04

oyo05

oyo03

oyo02

oyo01

oyo12

oyo11

oyo10

oyo09

oyo08

\  key16

facades16

gfloorplan15 fplan14  AD_Section13

Project Information:
House GEPO

Architects:  OYO – Open Y Office
Location: Wijgmaal, Belgium
Area: 180 sqm
Year: 2012
Photography: Tom Janssens

OLS Valley Residence by J. Mayer H.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_16

Built on the hillside near Stuttgart, Germany, sits OLS House, a four person residence by J. Mayer H. Architects. Taking advantage of the panoramic views of the valley, the house is divided into areas for public and private areas. The elevated ground floor is equipped with a utility room and spa which opens up to the second level which contains the living, diving and kitchen zones. The upstairs quarters includes the bedrooms, dressing areas and bathrooms.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_18

The structure is built out of reinforced concrete. The aluminum and glass facade consists of a insulated heat compound system. Slats and anti-glare sheeting provide an integrated network protecting it from sun and heat.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_13

The deep roof and recessed balcony is made with  pre-weathered zinc plate cladding which is fitted with solar panels. The exterior areas are paved in a woven surface.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_20

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_19

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_09

The central design element is a sculptural staircase that connects all three levels.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_08

Open concept kitchen with floor to ceiling windows provide an uninterrupted view of the basin with a terrace that overlooks the garden.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_06

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_05

Living room with a rhythmic vertical paneling provide a rectilinear pattern against the organic carved out forms.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_04

Kitchen.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_03

Winding staircase.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_02

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_01

Master ensuite with diagonally sliced skylights.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_12

Natural light penetrating the staircase.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_11

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_15

Glowing interior.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_17

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_10

Projecting terrace.

OLS-A-N01

OLS-A-O04 OLS-A-S03 OLS-A-W02

OLS_Schnitt_02 OLS_UG_2ndfloor OLS_UG_3rdfloor OLS_UG_groundfloor OLS_Lageplan_1_01

Photos by David Franck
Drawings by J. Mayer H. Architects

Project Description:

Name: OLS HOUSE
Location: Stuttgart, Germany
Function: Private Residence
Date: 2009 – 2011
Team: Juergen Mayer H., Marcus Blum, Sebastian Finckh, Paul Angelier, Hugo Reis, Julian Blümle
Architect on Site: AB Wiesler + Michael Gruber, Stuttgart
Structural Engineer: Gunter Kopp, Leutenbach/ Nellmersbach
Service Engineers: IB Funk und Partner, Leutenbach
Building Physics: Kurz&Fischer GmbH, Winnenden
Photographer: David FranckSite area: 891 m2
Building area: 306 m2
Total floor area: 488 m2
Number of floors: 3
Height of the building: 10.43 m
Structure: reinforced concrete, brick, roof: steel
Exterior material: EIFS, glass, zinc, roof tiles
Interior material: wood, plasterboard, creative floor