OLS Valley Residence by J. Mayer H.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_16

Built on the hillside near Stuttgart, Germany, sits OLS House, a four person residence by J. Mayer H. Architects. Taking advantage of the panoramic views of the valley, the house is divided into areas for public and private areas. The elevated ground floor is equipped with a utility room and spa which opens up to the second level which contains the living, diving and kitchen zones. The upstairs quarters includes the bedrooms, dressing areas and bathrooms.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_18

The structure is built out of reinforced concrete. The aluminum and glass facade consists of a insulated heat compound system. Slats and anti-glare sheeting provide an integrated network protecting it from sun and heat.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_13

The deep roof and recessed balcony is made with  pre-weathered zinc plate cladding which is fitted with solar panels. The exterior areas are paved in a woven surface.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_20

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_19

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_09

The central design element is a sculptural staircase that connects all three levels.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_08

Open concept kitchen with floor to ceiling windows provide an uninterrupted view of the basin with a terrace that overlooks the garden.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_06

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_05

Living room with a rhythmic vertical paneling provide a rectilinear pattern against the organic carved out forms.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_04

Kitchen.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_03

Winding staircase.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_02

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_01

Master ensuite with diagonally sliced skylights.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_12

Natural light penetrating the staircase.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_11

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_15

Glowing interior.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_17

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_10

Projecting terrace.

OLS-A-N01

OLS-A-O04 OLS-A-S03 OLS-A-W02

OLS_Schnitt_02 OLS_UG_2ndfloor OLS_UG_3rdfloor OLS_UG_groundfloor OLS_Lageplan_1_01

Photos by David Franck
Drawings by J. Mayer H. Architects

Project Description:

Name: OLS HOUSE
Location: Stuttgart, Germany
Function: Private Residence
Date: 2009 – 2011
Team: Juergen Mayer H., Marcus Blum, Sebastian Finckh, Paul Angelier, Hugo Reis, Julian Blümle
Architect on Site: AB Wiesler + Michael Gruber, Stuttgart
Structural Engineer: Gunter Kopp, Leutenbach/ Nellmersbach
Service Engineers: IB Funk und Partner, Leutenbach
Building Physics: Kurz&Fischer GmbH, Winnenden
Photographer: David FranckSite area: 891 m2
Building area: 306 m2
Total floor area: 488 m2
Number of floors: 3
Height of the building: 10.43 m
Structure: reinforced concrete, brick, roof: steel
Exterior material: EIFS, glass, zinc, roof tiles
Interior material: wood, plasterboard, creative floor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s