Pipapo by Jurgen Mayer

IMG_8159_p

Pipapo is a sculptural bench, made of Caesarstone surface from the Supernatural series, with a natural stone pattern delicately milled to create a three dimensional, lattice-like formation. The work is based on Mayer H.’s long standing investigation, both in architecture and art, of data protection patterns found, for example, on the inside of envelopes sent by government agencies and banks. Their extremely dense optical pattern aims to protect the personal content of letters from indiscretion and to make sensitive data invisible by presenting a sphere of exclusive knowledge.

IMG_8158_p

Pipapo reflects Juergan Mayer H.’s fascination with camouflaged digital design and the interrelations of communicative space. The bench represents an endless pattern field and plays with dimension and form, the exposed and hidden and the material and the immaterial.

IMG_8157_p

Juergen Mayer H. says in regard to the sculpture and his work: “We like to speculate on the potential of new materials for our built environment, to stress the limits of production possibilities and to keep the way we use them free to explore.”

Advertisements

OLS Valley Residence by J. Mayer H.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_16

Built on the hillside near Stuttgart, Germany, sits OLS House, a four person residence by J. Mayer H. Architects. Taking advantage of the panoramic views of the valley, the house is divided into areas for public and private areas. The elevated ground floor is equipped with a utility room and spa which opens up to the second level which contains the living, diving and kitchen zones. The upstairs quarters includes the bedrooms, dressing areas and bathrooms.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_18

The structure is built out of reinforced concrete. The aluminum and glass facade consists of a insulated heat compound system. Slats and anti-glare sheeting provide an integrated network protecting it from sun and heat.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_13

The deep roof and recessed balcony is made with  pre-weathered zinc plate cladding which is fitted with solar panels. The exterior areas are paved in a woven surface.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_20

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_19

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_09

The central design element is a sculptural staircase that connects all three levels.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_08

Open concept kitchen with floor to ceiling windows provide an uninterrupted view of the basin with a terrace that overlooks the garden.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_06

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_05

Living room with a rhythmic vertical paneling provide a rectilinear pattern against the organic carved out forms.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_04

Kitchen.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_03

Winding staircase.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_02

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_01

Master ensuite with diagonally sliced skylights.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_12

Natural light penetrating the staircase.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_11

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_15

Glowing interior.

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_17

JMAYERH_OLS_Photo_DavidFranck_10

Projecting terrace.

OLS-A-N01

OLS-A-O04 OLS-A-S03 OLS-A-W02

OLS_Schnitt_02 OLS_UG_2ndfloor OLS_UG_3rdfloor OLS_UG_groundfloor OLS_Lageplan_1_01

Photos by David Franck
Drawings by J. Mayer H. Architects

Project Description:

Name: OLS HOUSE
Location: Stuttgart, Germany
Function: Private Residence
Date: 2009 – 2011
Team: Juergen Mayer H., Marcus Blum, Sebastian Finckh, Paul Angelier, Hugo Reis, Julian Blümle
Architect on Site: AB Wiesler + Michael Gruber, Stuttgart
Structural Engineer: Gunter Kopp, Leutenbach/ Nellmersbach
Service Engineers: IB Funk und Partner, Leutenbach
Building Physics: Kurz&Fischer GmbH, Winnenden
Photographer: David FranckSite area: 891 m2
Building area: 306 m2
Total floor area: 488 m2
Number of floors: 3
Height of the building: 10.43 m
Structure: reinforced concrete, brick, roof: steel
Exterior material: EIFS, glass, zinc, roof tiles
Interior material: wood, plasterboard, creative floor

Jürgen Mayer H. goes public

IMG_3556

Richelle Sibolboro met with German architect Jürgen Mayer H.
to discuss his urban projects and the meaning behind their design and construction.

Nowadays, public and private seems to be blurring.
We have a very kind of public presence when we are at home.
We have social media to share your thoughts your ideas with more people.
But even when you are out in the public space you are very, kind of a private person, you know, with your other forms of communication where you use social media and smart phones to communicate in a very different way.
So I think we are seeing a change of how these boundaries are mediated and negotiated in our everyday.

It’s an important project in the Belgium context because they build a lot of court houses, new courthouses all over the country. And a public building, which is a court house, you know, usually comes with fear because people, you know, there’s something, a view they have that has to be solved. So, it’s a building that usually is not considered with a positive context. But, our building, wants to be a building that actually says that speaking justice might not be the right or wrong decision but it’s actually an agreement that we have with our laws in culture. The law is part of actually, a nice way to live together that regulates the way we actually communicate and handle our everyday business basically. So the courthouse positive atmosphere is really important.

There’s no, right or wrong really. It’s a very messy process when you design. It’s trail and error. It’s a way to work with computer models to study to complex geometries, we do real physical models, we do sketches, we do everything and it goes back and forth.

There is, I think, only the intrusion in the end that says, ok now it works.
It’s something that is new, that makes us curious, and still a little something awkward about it, that asks people to have a second look, to come out and start to appropriate it by questioning, by walking around to figure out what it is happening and in the end it’s intuition, I think.