All posts tagged: Community Recreation Centre

Pan Am / YMCA Recreation Facility

Toronto-based firm, MacLennan Jaunkalns Miller Architects (MJMA), is part of a large integrated team responsible for the recreation centre and training facility that will form part of Toronto’s 2015 Pan Am Games Athlete’s Village. The program includes a sports medicine clinic, fitness centre, pool, and ancillary athletic and wellness facilities. The building design balances the diverse needs of the Games and the legacy recreation needs of the community, after the games. Through human-scaled, pedestrian friendly, user-centric civic gestures, the design of the YMCA facility supports the West Don Lands Precinct Plan and contributes to the urban vision of the Pan Am Athletes Village for a sustainable, vibrant, mixed-use community. The YMCA is operationally distinct but cohesively integrated on the site with the George Brown Student Housing (GBSH) complex. In collaboration with architectsAlliance and KPMB Architects.

Edmonton Eskimos Field House and Commonwealth Community Recreation Centre

Toronto-based firm Maclennan Jaunkalns Miller Architects have designed the Commonwealth Community Recreation Centre. The project is a joint-use partnership between the City of Edmonton and the Edmonton Eskimos Football Club; combining football operations, stadium programming, and a recreation centre. The facility adaptively reuses the 1978 stadium fitness centre and connects these usergroups over 4 stories through a cascading promenade and an innovative approach to materials and transparency. The project has revitalized a vacant stadium ground into a 24/7 urban park and community destination. The LEED-silver development includes a 60,000 sf 3-basin aquatic hall, 80,00 sf field house, 30,000 sf fitness centre, running track, gymnasium, and 30,000 sf of community space and new Eskimo Administration and Operations. Three primary masses – Field House, Aquatics and Gymnasium – respond to the dynamic triangulated geometries of the site and frame a central lobby space – ‘the Social Heart’. The building responds to the scale of the stadium and its dynamic nature. The pool massing creates a prow-like gesture, suggesting speed and movement. A southern canopy shields direct light and …