House in a Warehouse

01of10web

‘House Within a Warehouse’ is a new dwelling in an old warehouse shell designed to be a garden oasis. Designed by Splinter Society, the compact urban residence, combines green spaces and sustainable living. The concept involved creating a layered system of screens and frames that split the site and lift the living spaces of the house, establishing views to green spaces and gardens below.

02of10web
The site is situated on a 200m2 landlocked warehouse, and entered via a new residential development. Its a dense inner urban setting, where the design solution allows the notion of ‘interior’ to extend beyond the infill, to the periphery of the warehouse walls, inviting the outside in. The interior is a reassembly of parts from the existing warehouse, creating an aesthetic of texture and warmth which references the property’s historical context.

03of10web

04of10web

This project has created a green, safe, low toxic environment for the client. It provides great entertainment spaces in a small building footprint, by opening up onto outdoor spaces at every level. Clever zoning and the planning of living spaces on the first floor, creating an under-croft space at ground floor means the family is able to live casually     with toys and bikes for kids and adults in the ground level garden, whilst maintaining tidy living spaces for entertaining above.

05of10web

The result is a house with 3 bedrooms, 2 living spaces and a study, split across three levels. The internal floor area is 195m2, with 100m2 of outdoor built areas. Semi open plan living spaces are contained on the first floor, where they are elevated for views over boundary walls opening onto outdoor spaces, whilst maintaining privacy from neighbours. The zoning and layering of spaces assists in thermal performance,  thereby satisfying the clients desire for a low energy house.

06of10web

07of10web

The built form is essentially two forms sitting inside the existing saw tooth shell, parted by green steel screens to moderate the sun and views, both internally and externally. This new form step back over three levels of built form, using the existing three storey wall to the south as one of its skins, for functional, aesthetic and sustainable qualities. This stepping form creates four levels of green space, with roofs of spaces below forming  gardens for both thermal performance and the inclusion of greenery. Main living spaces are placed on level 1, capturing views, sun and neighbouring greenery.

08of10web

09of10web

10of10web

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s