Architecture
Comment 1

Villa G01: New Generation Luxury Villa

The villa is nestled in a large and well-kept blooming garden, intelligently designed and conceived, and bordering the amazing seashore. The forest atmosphere gently embraces the house guaranteeing an innate sense of tranquillity, vivid colours and inebriating aromas. The outdoor garden is designed such as a natural forest with natural stones and local plants. With panoramic views, you can expect to view beautiful sunrises and sunsets all around. Relaxing generous outdoor spaces are ideal for alfresco entertaining and for admiring the crystal water and the gleaming yachts from the cage terraces, lounges sitting areas or from the panoramic equipped roof surface.

A five-bedroom and daily living areas re-generated exclusive sea-front villa built for the client to enjoy with their family and friends, the breezy dwelling celebrates its spectacular view from a grounded viewpoint blended into a sensitively landscaped, un-interrupted design garden that screens with a private dock and direct access to a white beach. One of the bedrooms is actually a spa, an ideal place for those who love to relax, as it features a cosy sauna and a massage area. Moreover, the bedrooms’ windows offer lovely views and unforgettable horizons. All the bedrooms enjoy great brightness thanks to the large windows open directly onto graceful outdoor lounge areas that enhance the sense of continuity between the interiors and the outside.

Through the featured pool provides continuity and transition between the interiors and exterior with foldable curtain walls, that the user can open to give a sense of maximum openness in the living room. The swimming pool will act like an infinity pool in which at numerous angles the swimming pool lines up with the sea and seems as the pool drifts off into the sea. A seemingless transition between home and into the sea. The organically shaped stunning swimming pool is surrounded by outdoor activities such as an outdoor kitchen with a big dining table, outdoor cinema, sunbath and multipurpose area. Is the first pool of this kind and complexity with 5 different water depths, constructed using KUKA robotics milling. The blocks of high-density Polyurethane 4x4mt are modelled by robots in a different place, transported in the site and composed using special steel structure and varnished with a resin named gelcoat.

For fitness, we also provide a private outdoor gym area for enjoying the benefits of outdoor physical activity which is contained between vegetation and the beach atmosphere. The villa also includes a basement staff quarter, dedicated to service staff, underground car parking, laundry, storage, sauna and cinema room.

Mask Architects

Rock & Cave

Turkish Architect Öznur Pınar ÇER and Italian Designer Danilo PETTA, the founders of Mask Architects designed “Villa G01” aka “Rock and Cave”. This unique luxury villa with a panoramic sea view is located in one of the most exclusive areas of Northern Sardinia. The “Villa G01” was designed to ensure the sustainability of the local architectural and material texture of Sardinia, using today’s technology with innovative construction techniques.

Masks Architects aimed to ensure the sustainability of the existing texture by combining the inspiration they drew from the architectural texture of Sardinian works of Jacques Cuelle with their own architectural style and the birth of this old-new combination with today’s technology. Their aim is to realize a design using a local architectural style that is organic, having natural textures, and using local materials. The villa is re-characterised harmoniously with the existing local architecture style using environmental opportunities.

The villa concept is distinctively named “Villa G01” in accordance to its inspiration and overall appearance. Fully respecting Sardinia’s architectural style, this property is surrounded by a large garden measuring 4,000 m2, internal surface area 592,00 m2 and is perfectly integrated into its natural environment, nestled between rocks and vegetation, as well as bordering the beach and its crystal-blue sea. The living area consists of a large living room which is connected to the pool and landscape by foldable windows, which creates a very bright entrance of light thanks to the large windows open onto the verandas, dining area and lounge. The main villa design is centred around a fluid the wall which is located in the main living room. The main body structure is organic like a cave. On the first floor there is a private empty space that suggests silence and meditation. It is an architectural citation of typical Pre-Nuragic Sardinian cult spaces carved on the rocks, the domus de janas ( ‘’fairy houses’’).

The Villa is characterized by elegant textures, refined interior décor and traditional finishing. This design curve in the centre disrupts from the main living room at the fluid wall. The design philosophy used is the “main magnetic curve” which is shaped around this fluid wall. It has included in it the main structure and accessibility for the cave terrace to give the main design direction to create indoor and outdoor space distribution and division perfectly with the landscape.

Exterior Shell which materialized traditional finishing reminds you such as “rock house”. The cave at the roof is inspired from local Sardinia´s rocks which have a void. Through a void, users are able to access the terrace floor for sunbathing or lounges sitting areas. Thanks to its feature of being a roof which has pieces that are able to go down that enables you to walk on it. Users can enjoy the panoramic view day and night. The view of the surrounding can be seen from the roof terrace.

Richelle Sibolboro
Richelle Sibolboro

Design strategist and content creator for hire with a passion for arts and culture specifically in design, architecture, and travel. She has produced content for designboom, Azure magazine, Open City Projects, Digifest, and World Design Weeks. Follow her on Instagram and LinkedIn.

How I travelled to Greece during COVID
How I travelled to Greece during COVID
Terra: 2022 Libson Architecture Triennale
Next year marks the 6th edition of the Lisbon Architecture Triennale
My advice for graduates: 5 Tips you won’t hear from your professors
Answers to your burning questions about what should I do after I …
Urban Sun by Studio Roosegaarde – Cleans public spaces of the coronavirus
Studio Rossegaarde develops Urban Sun, a light that safely cleans up to …

1 Comment

  1. Connor M says

    Though beautiful, this home has the potential to be extremely uncomfortable. Homes (and Villas !) of the future need to learn from lessons of the past, and building science. We must balance beauty with an understanding of surface area to volume ratios, embodied carbon and performance of our assemblies. I would love to stay in this home for a night, but never to live here full-time 🙂

Leave a Reply